Saates “Siin Tallinn” olid külas Tallinna ettevõtlusauhindade nominendid

30. septembril selgusid Tallinna lauluväljakul toimunud pidulikul Tallinna ettevõtlusauhindade galal selle aasta parim arendusprojekt, koostööprojekt, särav startija, turismitegu, töökohtade looja, tulevikulahendus ja ökouuendus ning anti välja auhinnad parimatele rakenduslikele teadustöödele. Saates “Siin Tallinn” olid külas auhinna laureaadid.

Töökohtade looja 2021: Bolt Technology OÜ. Hoolimata pandeemiast on tarkvaraettevõte Bolt jõudsalt kasvanud ja värvanud Eestisse üle 300 uue töötaja 50 rahvusest. Enamik loodud töökohti asub Tallinnas. Sinna hulka kuuluvad näiteks tarkvara- või tootearenduse, müügitöö, turunduse ja finantsvaldkonna tippspetsialistid.

Tänavu sügiseks on Bolti populaarsus nii suur, et autot on juba kohati raske saada. “Meie populaarsus korraga meie õnn ja õnnetus, nõudlus on nii suur, inimesed on jälle hakanud kontorites tööl käima, kõik on linnas ja tahavad sõita,”  ütles ettevõtte esindaja Karin Kase.

Kase möönis, et juhte võibki nõnda olla vähem, kui neid tarvis oleks ning hind kerkib. “Meie strateegia ongi võidelda isikliku auto vastu, et inimene kasutaks vaid Bolti teenust: rendiautot või tõukeratast,” ütles ta.

Edu võti peitub kokkuhoius

Ettevõtte edu võtit nägi Kase selles, et nad tunnetavad turu vajadust ja oskavad sellele vastata. Ta täi konkreetse näite — kui koroonapandeemia algas, kukkus nõudlus 80 protsenti, sest inimesed olid kodus. „Ettevõttel oli raske, kuid mõisteti, et on tarvis toitu koju tellida ja hakati seda pakkuma ning nüüd on teenus sadades linnades, 20 riigis,“ lausus ta. “Meid eristab see, et me tuleme hästi rasketest oludest, oleme olnud alati turul number kaks tegija suure konkurendi kõrval, seega oleme pidanud vähemaga tegema rohkem. Edu võti peitub seega kokkuhoius,” sõnas ta.

Ökouuendus 2021: Projekt Panditops, teostaja OÜ Eesti Pandipakend. Alates 2019. aastast, kui Panditops esimestel sündmustel kasutusele võeti, on ühekordsete nõude kasutamine Eestis pidevalt vähenenud. Korduskasutatavad nõud peavad vastu kuni 500 kasutuskorda, enne kui need materjalina taas ringlusesse jõuavad. Projekt sai uue hoo sisse 2021. aasta suvel, mil toimus rohkelt üritusi ning Tallinnas avati esimest korda Baltimaade suurim korduskasutatavate nõude rendi- ja pesukeskus. Selle aasta suveüritustel hoidis Panditopsi teenus ära 4 tonni prügi tekkimise.

“Üritame vältida ühekordseid nõusid ja topse,“ ütles ettevõtte esindaja Kertu-Liisa Urge. „Me kasutame ju neid ainult 15 minutit ja viskame minema.”

Seega pakuvad nad lahendust ning on topside puhastamise läbi mõelnud: pesu toimub 94 kraadi peal ning testitakse neid topse, kas need on täiesti puhtad. “Joogitootjad nägid vajadust keskkonnahoiuks, et peoplats ei oleks prügi täis,“ lausus ta. „Äri seisnebki topside jagamises. Äri pole siiski põhiline, teeme seda keskkonnahoiu nimel.”

Särav startija 2021: Sixfold OÜ, tegevusala IT/logistika. Ettevõtte tehnoloogia ühendab kaupu vedavate kümnete tuhandete veokite reaalaja asukoha kaubatellimuste andmetega. Nii teavad kliendid igal ajahetkel, kus on nende kaubad ja millal jõuavad need kohale. Sixfoldi klientideks on näiteks Tesco, Nestlé, Saint-Gobain ja Coca-Cola Europacific Partners. Ettevõttes töötab üle 50 inimese.

Ettevõtte esindaja Irene Mändmaa ütles, et tehnoloogia annab reaalajas üle maailma kauba tootjatele ja vedajatele justkui silmad, ta näeb, kui kaup väljub laost, kas jääb piirile kinni ja nõnda edasi. Tema sõnul aidatakse seega optimeerida tarneahelat.

Paljud edukad ettevõtjad on noored naised

Praegu on Mändmaa sõnul küll probleemiks, et kaubad pole kinni maanteedel või merel, vaid kaupu pole ladudes lihtsalt olemas, sest tootmine võeti koroona tõttu maha. Oma äri algusest kõneledes märki ta, et see sai alguse probleemist, et osa rekkaid tuleb Euroopast pooltühjana. „Mingil põhjusel ei tahtnud vedajad ringe teha ja kaupa peale võtta,“ lausus ta. „Neile siis pakutigi kauba jälgimise teenust. Idee ise pole veel midagi väärt, ikka teostus.”

Jaanus Vahesalu Tallinna Strateegiakeskusest märkis, et paljud edukad ettevõtjad on noored naised ning nende arv on just vajaduspõhiselt kasvanud ning loodetavasti kasvab veel. Auhinnad on klaasikunstnik Ivo Lille looming ning need on väga haruldased. Vahesalu ütles, et IT sektor on Eesti majanduse eestvedaja, ka alustatavate ettevõtete seas on see number üks. “Tõepoolest, hoolimata sellest, et kriisi ajal töötute arv kasvas, oleme silmitsi tööjõupuudusega. Talendid peavad tulema mujalt, ent lihtne neid siia leida pole,” kirjeldas ta olukorda tööjõuturul. “Otsitakse Valgevenest ja Türgist, kuid konkurents on kõrge, talentide eest tuleb võidelda, et neid Tallinnasse leida, ja selleks ongi vajalik hea ettevõtluskeskkond.”

Tallinna ettevõtluspäeval andis intervjuu Kaasaja OÜ mentor Merike Mätas, kes ütles, et ettevõtja on see, kes suudab märgata probleeme ning otsida neile lahendusi. “Juba lastaialapsed suudavad probleeme märgata, mistõttu see ongi õige hetk,” lausus ta.

Iglupargi juht Priit Kallas lisas, et õige hetk alustada on siis, kui tekib tunne, et ma ise oskan või suudan midagi paremini teha.

Allikas: Pealinn